je zátka vyrobená extruzí /protlačováním/ syntetického materiálu, který tvoří bublinkovou stejnorodou strukturu uloženou do krycí fólie. Krycí fólie může být jednovrstvá nebo vícevrstvá. U vícevrstvých fólií /dvojitá extruze/ dochází k většímu průniku kyslíku a úniku síry mezi jednotlivými vrstvami fólie a zátky jsou tvrdší. Výhodou je delší skladovatelnost vína, vyšší elasticita a obecně menší hrozba oxidace, nevýhodou je vyšší cena. Další nevýhodou syntetických zátek obecně je citlivost na nízkou teplotu při lahvování. Má vynikající křivku stability obsahu síry v láhvi a nízké oxidace po dobu cca 2 let, pak se tyto hodnoty začínají dost prudce zhoršovat a je proto vhodné po 2 letech víno častěji chutnat a vyhodnocovat jeho stav.
Vhodná pro skladování bílého vína do 2 let, červeného vína do 3 let.
VÝROBA | ||
Výrobní proces | Extrudovaný vysoce pružný polyetylén + termoplastický elastomer | |
ROZMĚROVÉ ZKOUŠKY | ||
Délka | Nom. ± 0,50 mm | |
Průměr | Nom. ± 0,40 mm | |
Oválnost | < 0,80 mm | |
SPECIFICKÉ ZKOUŠKY | ||
Vlhkost | 0 | |
Specifická hmotnost | 44,5 g/m³ ± 40 | |
Odolnost proti vřící vodě | Beze změn | NP 4351 / NP 2803-7 |
Znovunabytí tvaru | > 98 % | |
CHEMICKÉ ZKOUŠKY | ||
Zbytkové oxidanty | 0 mg/zátku | Mezinárodní/interní metoda |
Ošetření povrchu | 0 mg/zátku | Interní metoda |
MECHANICKÉ ZKOUŠKY | ||
Nasákavost | 0 mm | |
Vzlínavost | 0 mm | |
Těsnící zkouška | < 2 bar | |
Vytahovací síla | 0,65 Nm | |
Zlomová síla při vytahování | > 40 Kg | |
MIKROBIOLOGICKÉ ZKOUŠKY | ||
Mikrobiologie | 0 kolonií na zátku |
© Cork Janosa, s.r.o. 2024 | tvorba www, firemní a svatební videa
SKILL production
| Jsou tyto stránky responsivní?